Ortodoncija se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i ispravljanjem nepravilno postavljenih zubi i okolnih struktura. Nema dobnog ograničenja za ortodontsku terapiju, no tretmani u odraslih osoba traju dulje nego kod djece. Djeca bi trebala doći na pregled kod ortodonta od šeste godine, nakon izbijanja prvih trajnih zubi. Također, bilo bi dobro obaviti pregled u nekima od sljedećih slučajeva: nagnuti zubi, prerani gubitak mliječnih zubi, dugotrajno sisanje prsta ili neka druga nepodesna navika, kod teškoća u govoru, problema kod žvakanja ili zatvaranja usta. Općenito, idealno doba za ortodontsko liječenje zubi je kod djece od 9 do 14 godina.

Ortodont, nakon što je obavio dijagnostičke preglede i napravio plan ortodontske terapije, pacijentu preporučuje tip aparata. Ortodontski pregledi moraju se obavljati periodično zbog rasta i razvoja djeteta te stalnih promjena koje se odvijaju u toj dobi, posebno ako dijete nosi ortodontski aparat.

Terapijske mogućnosti kod djece u pubertetskom razvoju veće su nego kod pacijenata koji su završili s rastom. Ipak, i kod odraslih pacijenata moguće je ortodontski ispravljati zube, no ne i okolne strukture – to je moguće samo kirurškim zahvatima.

Osim lijepog osmijeha, ortodontska terapija pridonosi i skladnijem profilu lica te pravilnom žvakanju. Uz izgled, poboljšava se govor te mogućnost čišćenja, čime se smanjuje i mogućnost nastanka karijesa.

01. KADA JE POTREBNO NAPRAVITI PRVI ORTODONTSKI PREGLED?

Djeca bi trebala doći na kontrolni pregled kod ortodonta najranije sa šest godina, točnije nakon izbijanja prvih trajnih zubi.

Razlozi zbog kojih bi se svakako trebalo javiti ortodontu bili bi: nagnuti zubi, prerani gubitak mliječnih zubi, dugotrajno sisanje prsta ili neka druga nepoželjna navika, kod teškoća u govoru, problema kod žvakanja ili zatvaranja usta.

02. KOLIKO DUGO TRAJE ORTODONTSKA TERAPIJA?

Duljina terapije ovisi o raznim čimbenicima i traje otprilike dvije godine. Kontrole su svaka dva do tri mjeseca, a nakon završene terapije, nose se takozvani retencioni aparati. Oni održavaju zube u popravljenom položaju, odnosno sprečavaju njihovo ponovno pomicanje.

03. KOLIKO KOŠTA ZUBNI APARATIĆ ZA DJECU?

Kada se roditelji spremaju svome djetetu osigurati ortodontsku terapiju, neminovno se javljaju pitanja kao što su: koliko zubni aparatić košta, koja vrsta aparatića je dobra za djecu, je li nošenje aparatića bolno, koliko dugo će djete morati nositi aparatić i slično.

Plan trajanja terapije, a time i nošenje zubnog aparatića, određuje liječnik ortodont te ovisi o raznim čimbenicima, nemoguće je dati jedinstvene odgovore. Vrlo je važno da se roditelji pridržavaju preporuka i savjeta stomatologa o higijeni te da se brinu o redovitim kontrolama kako bi se pratio tijek terapije.

Cijena zubnog aparata je uglavnom jednaka i za djecu i za odrasle. Međutim, kod djece dio ili cjelokupni iznos ugradnje i troška zubnog aparata može biti pokriven iz zdravstvenog osiguranja, dakle putem HZZO-a.

04. KOLIKO KOŠTA ZUBNI APARATIĆ ZA ODRASLE?

Točnu cijenu ugradnje stomatološkog aparata kod odraslih nije moguće odrediti unaprijed jer ovisi o nekoliko čimbenika. Prije svega, cijena ortodontske terapije određuje se na temelju zahtjevnosti slučaja, pa će se točan iznos znati nakon kliničkog pregleda, izrade ortopanske snimke i studijskih modela te detaljne ortodontske analize.

Također, odrasle osobe često imaju mogućnost odabrati razne vrste ortodonstskih aparatića (npr. zbog bolje estetike), što također utječe na konačnu cijenu.

05. MORA LI FIKSNI APARATIĆ BITI METALAN I RUŽAN?

Ne, fiksni aparatić ne mora u potpunosti biti metalan. Tako bravice mogu biti keramičke, gotovo nevidljive, a ligature (gumice koje povezuju žicu i bravicu) mogu biti u različitim bojama.

Žica također može biti bijela, pa tako cijeli aparatić postaje estetski vrlo prihvatljiv.

06. JE LI BOLJI KERAMIČKI ILI METALNI ZUBNI APARATIĆ?

Razmišlja li se o tome koja je od ove dvije opcije bolja, treba imati na umu da oba aparatića imaju svoje prednosti i nedostatke, a izbor je uvijek na pacijentu, već ovisno o tome koja mu od ponuđenih opcija više odgovara.

Neke od osobina metalnih naspram keramičkih zubnih aparatića su:

 KERAMIČKI
METALNI
VidljivostManje vidljivi, pogotovo iz daljine.Lako uočljivi.
KomforNe uzrokuju veliku iritaciju sluznice.Mogu iritirati sluznicu.
CijenaSkuplji su u odnosu na metalne.Jeftiniji su od keramičkih.
TretmanTretman sa keramičkim aparatićem može trajati dulje nego sa metalnim aparatićem.Tretman je kraći.
OgraničenjaNe preporuča se pacijentima sa ozbiljnijim ortodontskim problemima.Nije prikladno za pacijente alergične na nikal.
07. JE LI BOLJE KORISTITI FIKSNI ILI MOBILNI ZUBNI APARATIĆ?

Obje vrste aparata imaju svoju svrhu, pa će se izbor temeljiti na dijagnozi i dobi pacijenta. Mobilni aparati se većinom koriste kod djece u vrijeme intenzivnog rasta zubi, dok se kod odraslih osoba preporučuje fiksni aparat.

08. MOGU LI NOSITI „NEVIDLJIVI“ APARATIĆ BEZ ŽICA? KOLIKO JE TAKVA TERAPIJA USPJEŠNA?

Nevidljivi aparati su namijenjeni odraslima koji iz estetskih razloga ne žele nositi konvencionalan aparatić. Riječ je o prozirnim udlagama prilagođenima svakom pacijentu ponaosob.

Takav "nevidljivi" aparatić je uspješan i može poslužiti u ortodontskim terapijama. Primjer ove tehnologije je Invisalign.

09. KOLIKO SE DUGO MORA NOSITI APARATIĆ DA BI TERAPIJA BILA USPJEŠNA?

Za uspješnost mobilnog aparatića presudno je da pacijent surađuje sa stomatologom za vrijeme trajanja terapije (redoviti pregledi, nošenje prema preporuci i slično). Za uspješnost terapije, mobilni bi se aparatić trebalo nositi 14 do 16 sati dnevno (ako je, naravno, riječ o aparatićima koje pacijent može sam skinuti).