Digitalni RVG i Ortopan

Digitalni RVG i Ortopan

Poliklinika IDENT opremljena je suvremenom radiološkom opremom koja omogućuje visoko kvalitetnu, brzu i preciznu dijagnostiku.

KOMPLETNA USLUGA RENGENSKOG SNIMANJA

Našim pacijentima nudimo kompletnu uslugu rendgenskog snimanja, bilo pojedinih zuba ili cijele čeljusti. Na taj način pacijent može dobiti cjelovitu uslugu na jednom mjestu, bez potrebe za odlaskom u specijalizirane ustanove.

U ordinaciji koristimo RVG senzor, kao i 3D digitalni ortopanomografski uređaj za dijagnostiku i liječenje. Takav pristup i način snimanja pruža nam precizniju dijagnostiku, bolju komunikaciju sa pacijentom te manju dozu zračenja pri snimanju. Zbog izuzetno niske ekspozicije, zaštita pacijenata je do četiri puta bolja nego pri klasičnom RTG snimanju.

U KOJEM FORMATU SE ISPORUČUJU SNIMKE? 

Snimke se isporučuju na digitalnom mediju (CD-u) i putem e-maila na vašu adresu ili drugom liječniku na analizu.

Naruči se

  Što znači izraz "Digitalni RVG"?

  RVG u stomatologiji je kratica za radioviziografiju, a označava način snimanja i dijagnostike. Izraz “Digitalni RVG” označava snimanje na digitalni senzor sa prikazom slike na računalnom ekranu, umjesto na klasičnom negativ filmu.

  Ovakva metoda je bolja, jer se za snimanje koriste manje doze zračenja, što je ujedno i najveća prednost u odnosu na klasično snimanje. Također, računalna obrada RVG snimaka stomatologu pruža jasniju i precizniju sliku, bolju dijagnostiku, a time i bolji rezultat liječenja.

  Izbjeljivanje zubi je ne invanzivan i siguran postupak. Za vrijeme procedure, gel za izbjeljivanje ulazi u zubnu caklinu te unutrašnjost zuba. Ne brinite, struktura zuba ostaje ne izmjenjena, samo se mijenja njegova boja.

  Zašto je digitalna snimka bolja od snimke na klasičnom filmu?

  Današnje metode RVG snimanja pomoću digitalnih senzora pružaju kvalitetniju snimku, uz značajno manju dozu zračenja potrebnog za snimanje jednog ili više zuba. Za pacijenta je to velika prednost jer se za snimanje digitalnom tehnikom koriste doze zračenja i do četiri puta manje od doza potrebnih za snimanje na film.

  Također, snimka na računalu je puno jasnija, može se prikazati preko cijelog ekrana (uvećanje cijele slike ili pojedinih dijelova) te se uz pomoć raznih alata može naknadno obrađivati. Sve ove metode pružaju stomatologu jasniju sliku o potencijalnim problemima te omogućavaju točniju dijagnozu i kvalitetnije donošenje konačnih odluka. Stoga je danas digitalno RVG snimanje u stomatologiji standard, a ne samo opcija za pojedince.

  Što znači izraz "digitalna ortopanska snimka", odnosno digitalni ortopan?

  Digitalni ortopan predstavlja suvremenu varijantu klasičnog ortopana za snimanje cijele čeljusti. Njegova je velika prednost leži u bitno smanjenoj dozi zračenja i trenutnom prikazu slike na računalnom monitoru. Snimak se trajno arhivira u našu bazu podataka na računalu, odakle je u svakom trenutku dostupan; možemo ga pohraniti na CD, prenositi putem USB memorije ili slati elektronskom poštom.

  Snimak ima visoku preciznost svih prikazanih struktura što nam omogućava lakše uočavanje više detalja i bolje postavljanje dijagnoze u odnosu na klasične snimke. Jasno su vidljivi patološki procesi oko svih korijena zuba, stanje kosti u slučajevima parodontitisa, karijesne lezije na zubima, a lakše je i implantološko planiranje. Dijagnostički gledano, ovo je najvažnija snimka za pravovremeno otkrivanje bolesti zuba i okolnih struktura.

  Smiju li trudnice snimati zube?

  Prije svega, vaš stomatolog svakako mora znati za trudnoću prije snimanja, neovisno o stupnju trudnoće. Postoje razne opcije snimanja (sa puno manjom dozom), kao i opcije zaštite od zračenja (sa olovnom pregačom te zaštitom za vrat i štitnu žlijezdu), od kojih neke mogu biti dozvoljene i u trudnoći.

  No, stomatolog će procijeniti je li pogodno napraviti snimku, s obzirom na sve okolnosti i biološko, odnosno zdravstveno stanje trudnice.

  Je li snimanje bolno?

  Nije. Radiološko snimanje, bilo pojedinog zuba ili cijele čeljusti, potpuno je bezbolan i brz proces. Snimanje pojedinog zuba traje svega nekoliko sekundi, a cijele čeljusti 12 – 15 sekundi.

  Je li radiološko snimanje zubi štetno za djecu?

  Za svakog pacijenta, pa tako i za djecu, određuju se individualni parametri snimanja. U Poliklinici IDENT posebno pazimo na pasivnu sigurnost svih pacijenata, pa tako i djece. S obzirom na fizičku strukturu i oblik čeljusti, stomatolog će odrediti optimalnu dozu zračenja, kako bi se uz što manje zračenje dobila odgovarajuća snimka.

  Također, za snimanje svakog pacijenta, a posebno djece, koriste se zaštite, odnosno olovne pregače kojima se štite ostali dijelovi tijela od nepotrebnog sekundarnog zračenja. Vaš stomatolog će vam rado pružiti više informacija o tehnikama snimanja, te o svim mjerama zaštite prilikom radiološkog snimanja.

  Mogu li u vašoj ordinaciji napraviti sve vrste snimaka?

  Poliklinika IDENT opremljena je kompletnom radiološkom dijagnostikom za sve vrste snimanja.

  U našoj poliklinici se nije potrebno posebno naručivati ili čekati na snimke jer su gotove odmah. Svaki pacijent dobije snimku na CD mediju te na radiološkom filmu. Ako je potrebno, snimku možemo poslati i e-mailom na željenu adresu.

  Koliko košta snimanje pojedinog zuba, a koliko cijele čeljusti?

  Cjenik usluga snimanja, kao i svih ostalih usluga Poliklinike IDENT možete pogledati na našem službenom cjeniku.