Estetska stomatologija

Jeste li ikada razmišljali o tome što je zapravo estetska stomatologija, što vam pruža i na koje sve načine možete uljepšati svoj osmijeh i svoje zube? Pridjev “estetski” može nas asocirati na popularne estetske operacije, dobrovoljni “odlazak pod nož”, bolne operacije koje zahtijevaju opću anesteziju i dugotrajan oporavak. S druge pak strane, stomatologiju povezujemo s mrskim (ili barem neželjenim) klasičnim zahvatima kao što je liječenje zuba. Ne razmišljamo o tome što čini najvažniji dio našeg lica, ono što svatko pri osobnom kontaktu prvo i odmah zamjećuje… To su nesumnjivo naši zubi i naš osmijeh.

Zahvaljujući današnjoj vrhunskoj tehnologiji i vještinama stomatologa, možemo drastično promijeniti naše zube, a time i naš izgled. Time neminovno raste i naše samopouzdanje, postajemo slobodniji u ponašanju, smijemo se ne trudeći se sakriti što se krije iza usana. Sve to možemo postići brzo i bezbolno.

Za svaki problem postoji rješenje kao što su ispravljanje zubi, odnosno ortodoncija, njihovo izbjeljivanje, uljepšavanje oblika i veličine zubiju pomoću keramičkih faseta, nadomještanje izgubljenih zubiju ugradnjom dentalnih implantata te stavljanjem estetskih bezmetalnih keramičkih krunica (krunice koje nemaju metalni skelet te na taj način izvrsno imitiraju prirodnu prozirnost zubne cakline).

Došlo je vrijeme kada se svatko od nas može široko nasmiješiti i reći: to je ono što mi je oduvijek bila želja!

Izbjeljivanje zubi

Gubitak bjeline zuba s jedne je strane prirodni proces. Zubna caklina, odnosno vanjski zaštitni sloj zuba, s vremenom postaje sve tanja te dolazi do izražaja boja dentina (unutrašnjosti zuba). S druge strane, kava, crno vino, duhan i slični obojeni proizvodi tijekom godina također oduzimaju bjelinu našim biserima. U vraćanju ljepote može nam pomoći izbjeljivanje zubi.

Prije nego što počnemo s izbjeljivanjem, najprije je potrebno profesionalno očistiti zube, odnosno ukloniti naslage kamenca. Izbjeljivanje se obavlja u stomatološkoj ordinaciji tako da se na zube nanosi gel na bazi peroksida koji djeluje 20 – 60 minuta, ovisno o željenoj nijansi. Ako je potrebno, postupak se može ponoviti više puta. Nakon tretmana, zubi se premazuju pastom na bazi fluora za zaštitu.

Izbjeljivanje zubi je ne invanzivan i siguran postupak. Za vrijeme procedure, gel za izbjeljivanje ulazi u zubnu caklinu te unutrašnjost zuba. Ne brinite, struktura zuba ostaje ne izmjenjena, samo se mijenja njegova boja.

Ljuskice / VENEERS

Keramičke ljuske ili laminati su estetski nadomjestak u području prednjih zubi, a koriste za korekciju njihove boje, oblika i položaja. Prednost im je minimalno brušenje zubnog tkiva (0,6 – 0,8 mm).

Zbog svoje građe nešto su manje otporne u odnosu na krunice, ali ipak dugotrajne ako se pacijent pridržava uputa. Imaju izrazito dobar estetski učinak jer se izrađuju u potpunosti od keramike te u odgovarajućoj boji.

Estetski ispuni

Estetski ispuni su nevidljivi i omogućuju prirodni osmijeh.

Estetskim ispunom (plombom) popunjava se dio zuba oštećen karijesom, čime se oštećeni zub vraća u prvobitno stanje. Dijelovi zuba zahvaćeni karijesom se uklanjaju, zubna šupljina se čisti i stavlja se ispun.

Estetski su ispuni pouzdani i sigurni jer se izvode najsofticiranijim kompozitnim masama.

Glavna prednost kompozitnih ispuna naspram ispuna od amalgama jest u estetici. Ispuni od amalgama su sive boje dok je kompozitni ispun boje iDentične zubu.

Cirkon keramičke krunice

Cirkon keramičke krunice rade se kod pacijenata koji teže vrhunskoj kvaliteti i estetici.

Izrađuju se tehnologijom kompjuterskog skeniranja i izrađivanja cirkonske baze, što daje visoku točnost i preciznost ruba krunice. Postiže se potpuna mehanička otpornost pri debljini od samo 0,4 mm za koju je potrebno manje brušenje zuba.

Bijela boja baze osigurava bolju imitaciju prirodnih zubi i ispravljanje estetskih nedostataka. Iako se danas još uvijek najviše koriste u prednjoj regiji, keramički mostovi na cirkon oksidu adekvatni su i za nadoknadu zuba u stražnjoj regiji.

Naruči se