Implantologija

Implantologija

Nedostatak jednog, a posebno više zubi, svakom čovjeku značajno narušava kvalitetu života. Takav manjak, osim što izaziva funkcionalne probleme, predstavlja i estetski nedostatak kojeg većina teško prihvaća.

ŠTO JE IMPLANTOLOGIJA?

Stomatologija za nedostatak prirodnih zubi nudi rješenje u vidu oralne implantologije. Riječ je o stomatološkoj disciplini koja se temelji na oralnoj kirurgiji i stomatološkoj protetici, odnosno o ugradnji posebnih zubnih nadomjestaka (implantata) izrađenih od aloplastičnih materijala (legure, keramika).

Implantati se mogu opisati kao naprave koje se ugrađuju u kost i zamjenjuju jedan ili više izgubljenih zubnih korijena te kao naprave koje se pričvršćuju u kost i zamjenjuju nekoliko (ili sve) zubnih korijena. Preciznija i točna definicija ovisi o vrsti zubnih implantata, no u osnovi, ugrađeni implantat služi tome da se na njega postavi umjetni zub koji svojim izgledom i funkcijom djeluje na isti način kao i pravi zub.

KADA KORISTIMO ZUBNE IMPLANTATE?

Implantologija pruža rješenja za sve oblike bezubosti, a implantate koristimo u slučajevima:

 • nedostatka jednog ili više zuba
 • kod potpune bezubosti
 • kod osoba nezadovoljnih klasičnom zubnom protezom
BEZBOLAN KIRURŠKI ZAHVAT

Implantacija je bezbolan kirurški zahvat koji se obavlja u lokalnoj anesteziji. Prije same terapije potrebno je napraviti ortopan snimku čeljusti i CT koji omogućuje trodimenzionalni prikaz čeljusti te precizan uvid u gustoću i dimenziju kosti. Na taj način naši doktori određuju tijek terapije i uspješan završni rezultat.

Ukoliko se izvađeni zub ne nadomjesti implantatom ili mostom, dolazi do resorpcije kosti, povlačenja zubnog mesa te pomicanja susjednih i zuba iz suprotne čeljusti u njegov prostor. To može dovesti do pogoršanja žvačne funkcije i opterećenja susjednih zuba. Upravo zato implantate treba ugraditi na vrijeme.

VRSTE IMPLANTATA POVEZANIH MOSTOM

Ukoliko dođe do ekstakcije nekoliko zuba na njihovo se mjesto mogu ugraditi implantati te se oni mogu, kao i zubi, povezati mostom – ‘All on 4’ i ‘All on 6’

Glavna prednost All on 4 i All on 6 je da se, za razliku od mobilnih proteza, radi o fiksnom radu. Fiksni rad omogućuje pacijentu adekvatno žvakanje i probavu hranu čime se pospješuje opće stanje organizma, dok su mobilne proteze pomične.

„All on 4“: Metoda kojom se postiže potpuna ozubljenost na 4 najkvalitetnija titanska implantata u jednom dolasku, osiguravajući fiksni hibridni most koji omogućava normalnu funkciju i estetiku, do izrade trajnog rješenja. Trajno rješenje može biti izrađeno od vrhunskih kompozitnih materijala ili od keramičkih materijala sa podlogom od titana ili legure čelika.

„All on 6“: Metoda kojom se postiže potpuna ozubljenost na 6 najkvalitetnijih titanskih implantata u jednom dolasku, osiguravajući privremeni fiksni hibridni most koji omogućava normalnu funkciju i estetiku, do izrade trajnog rješenja. Nakon 3-6 mjeseci, dentalni protetičar, u suradnji s dentalnim laboratorijem, izrađuje trajni hibridni most koji se sastoji od titanske ili cirkonske osovine, na koju se postavljaju cirkonske ili druge keramičke krunice.

Naruči se

  Kako mi implantat može pomoći?

  Odgovor na ovo pitanje je jednostavan ako se uzme u obzir da je implantat zapravo umjetni zub koji, osim što izgleda kao pravi zub, on i “obavlja njegove poslove”. Objasnili smo da manjak zubi ne predstavlja samo estetski nedostatak, već izaziva niz funkcionalnih problema, od teškoća sa žvakanjem do mogućih problema s govorom. Stoga se lako može zaključiti da će dentalni implantati odigrati važnu ulogu u poboljšanju kvalitete života. Oni mogu poboljšati funkciju postojećih zubi ili čak u potpunosti preuzeti njihovu ulogu.

  Dentalnim implantatima može se riješiti nedostatak jednog ili nekoliko zubi, a današnja implantologija pruža mogućnost brzog i učinkovitog rješavanja potpune bezubosti – u tom slučaju implantati preuzimaju ulogu nosača proteza.

  U slučaju ugradnje implantata ne govorimo o privremenim rješenjima, naprotiv. Ako se pacijent pridržava pravilne oralne higijene i redovito posjećuje svog stomatologa, dentalni implantati mogu trajati doživotno.

  Preduvjet njihove ugradnje su specijalistički pregledi koji se obavljaju u našoj ordinaciji, te konzultacija sa pacijentom s ciljem odabira optimalne terapije. Tada se posvećujemo sanaciji usne šupljine, odstranjujemo sve naslage sa zuba, a potom ugrađujemo implantate.

  Koji implantati se koriste u vašoj ordinaciji?

  Naši dentalni kirurzi koriste sustave zubnih implantata tvrtki Nobel BiocareImpla Schütz Dental te MIS. To su trenutno najkvalitetniji implantati dostupni na tržištu, a koriste se već godinama u cijeloj Europi i svijetu. Više stotina tisuća pacijenata godišnje diljem svijeta zadovoljnih ovim implantatima, dokaz su njihove vrhunske kvalitete i sigurnosti.

  Kakav je uspjeh terapije ugradnje implantata?

  Uspjeh ovakve terapije u današnje doba iznosi 99,5%.

  Postoji li mogućnost komplikacija nakon ugradnje implantata?

  Iako rizici uvijek postoje, statistike pokazuju uspješnost terapije veću od 99%, dakle rizik jest minimalan. No, vrlo rijetko može se dogoditi da implantat ne može srasti sa kosti, što može izazvati komplikacije. Mora se naglasiti izuzetna važnost pažljive i detaljne oralne higijene nakon ugradnje kako bi se spriječila moguća upala zubnog tkiva. Naime, upala može uzrokovati ispadanje implantata, na isti način kao što može uzrokovati i ispadanje pravih zuba.

  Da li je proces ugradnje implantata bolan?

  Ugradnju implantata radimo pod lokalnom anestezijom čime nastojimo izbjeći bol i nelagodu. Međutim, kao i u bilo kojem kirurškom zahvatu, pa tako i ovdje, pacijent može osjetiti laganu nelagodu. U praksi, većina pacijenata ostaje ugodno iznenađena jer su očekivali značajno intenzivniju bol.

  Zašto je dobro ugraditi zubni implantat?

  Pacijenti svakodnevno proživljavaju traume suočavajući se s činjenicom da moraju nositi totalnu protezu. Ona otežava žvakanje, može žuljati zubno meso, stvara teškoće u govoru, a sve to itekako može smetati u svakodnevnom životu. U takvim slučajevima implantat može predstavljati jedini spas. Praksa je pokazala da je riječ o laganom, bezbolnom i sigurnom zahvatu, koji se izvodi ambulantno pri lokalnoj anesteziji.

  Implantat zamjenjuje prirodan korijen zuba. Nova dostignuća na polju tehnologije, fizike, biokemije i medicine stvorila su temelje za stalni napredak zubne implantologije te poboljšanje opreme i materijala, a sve na korist i zadovoljstvo milijuna pacijenata diljem svijeta.

  Koja je procedura ugradnje implantata?

  Ono što je prije nekoliko godina smatrano alternativnim postupcima, danas je uobičajena praksa. Protetska rehabilitacija uz pomoć implantata koji imitira korijen zuba, može se podijeliti u dvije faze:

  1. Kirurška faza obuhvaća sve zahvate potrebne za ugradnju implantata u ili na kost (čeljust) te njegovu pripremu za prihvat protetskog rada, odnosno nadogradnju vidljivog dijela zuba (kruna, dio zuba iznad zubnog mesa). Ponovimo, zubni implantat zamjenjuje prirodan korijen zuba, no svaki zub, pa tako i umjetni, treba imati i svoju krunu.

  2. Protetska faza podrazumijeva sve što je potrebno za stavljanje zuba na vrh ili vrhove implantata, no ona slijedi nakon osteointegracije. Naime, nakon što smo ugradili implantat u kost, potrebno je nekoliko mjeseci (tijekom kojih nije u upotrebi) da bi kost izrasla oko njega i učvrstila ga.

  Mogu li stariji pacijenti biti kandidati za ugradnju implantata?

  Stariji pacijenti često misle da njihova dob može biti prepreka ugradnji implantata. Međutim, najvažniji čimbenik je njihovo zdravlje, a ne godine života. Ako je osoba dovoljno zdrava za vađenje zuba, može se pretpostaviti i da je dovoljno zdrava za ugradnju implantata.

  S obzirom na to da postoje razne indikacije za ugradnju implantata, nakon posjeta našoj ordinaciji napravit ćemo procjenu, a nakon toga i savjetovati najbolji tretman.

  Kako izgleda briga o zubima nakon ugradnje implantata?

  Implantološka operacija se obavlja pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolna. Dakle, sam zahvat neće boljeti, no mjesto ugradnje može oteći. Stoga je važno da se odmah nakon operacije koriste hladni oblozi na mjestu ugradnje čime će se otekline smanjiti.

  Također, obavezno morate održavati pravovaljanu oralnu higijenu koju ćemo vam detaljno objasniti. Iako implantati nisu izloženi oralnim bakterijama i ne mogu se upaliti kao prirodni zubi, toga nije pošteđeno okolno tkivo čija upala može značajno omesti proces u kojem tijelo prihvaća implantat.