Ortodoncija

Ortodoncija

Osim lijepog osmijeha, ortodontska terapija pridonosi i skladnijem profilu lica te pravilnom žvakanju. Uz izgled, poboljšava se govor te mogućnost čišćenja, čime se smanjuje i mogućnost nastanka karijesa.

ČIME SE BAVI ORTODONCIJA?

Ortodoncija se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i ispravljanjem nepravilno postavljenih zubi i okolnih struktura. Nema dobnog ograničenja za ortodontsku terapiju, no tretmani u odraslih osoba traju dulje nego kod djece. Djeca bi trebala doći na pregled kod ortodonta od šeste godine, nakon izbijanja prvih trajnih zubi. Također, bilo bi dobro obaviti pregled u nekima od sljedećih slučajeva: nagnuti zubi, prerani gubitak mliječnih zubi, dugotrajno sisanje prsta ili neka druga nepodesna navika, kod teškoća u govoru, problema kod žvakanja ili zatvaranja usta.

KOJE SU IDEALNE GODINE ZA ORTODONSKU TERAPIJU?

Općenito, idealno doba za ortodontsko liječenje zubi je kod djece od 9 do 14 godina. Ortodont, nakon što je obavio dijagnostičke preglede i napravio plan ortodontske terapije, pacijentu preporučuje tip aparata. Ortodontski pregledi moraju se obavljati periodično zbog rasta i razvoja djeteta te stalnih promjena koje se odvijaju u toj dobi, posebno ako dijete nosi ortodontski aparat.

Terapijske mogućnosti kod djece u pubertetskom razvoju veće su nego kod pacijenata koji su završili s rastom. Ipak, i kod odraslih pacijenata moguće je ortodontski ispravljati zube, no ne i okolne strukture – to je moguće samo kirurškim zahvatima.

VRSTE ORTODONSKE TERAPIJE

Fiksne ortodontske terapije mogu se razlikovati vrstom bravica – klasičnim metalnim ili prozirnim bravicama. Klasični aparatić s metalnim bravicama je najčešća vrsta ortodonske terapije i jedan od djelotvornijih aparatića, međutim neki pacijenti žele aparatić koji je vizualno manje upadljiv pa se odlučuju za prozirne bravice na aparatiću.

Razvojem tehnologije, pojavile su se uklonjive, skoro nevidljive Invisalign folije za ispravljanje zubi koje su promijenile živote milijuna ljudi. Invisalign terapija prilagođena je za postepeno pomicanje zubi, a svaki najmanji pomak vodi vas korak bliže do nove verzije vas – učinkovito, nježno i precizno.

Naruči se

  Kada je potrebno napraviti prvi ortodontski pregled?

  Djeca bi trebala doći na kontrolni pregled kod ortodonta najranije sa šest godina, točnije nakon izbijanja prvih trajnih zubi.

  Razlozi zbog kojih bi se svakako trebalo javiti ortodontu bili bi: nagnuti zubi, prerani gubitak mliječnih zubi, dugotrajno sisanje prsta ili neka druga nepoželjna navika, kod teškoća u govoru, problema kod žvakanja ili zatvaranja usta.

  Koliko dugo traje ortodontska terapija?

  Duljina terapije ovisi o raznim čimbenicima i traje otprilike dvije godine. Kontrole su svaka dva do tri mjeseca, a nakon završene terapije, nose se takozvani retencijski aparati. Oni održavaju zube u popravljenom položaju, odnosno sprečavaju njihovo ponovno pomicanje.

  Koliko košta zubni aparatić za djecu?

  Kada se roditelji spremaju svome djetetu osigurati ortodontsku terapiju, neminovno se javljaju pitanja kao što su: koliko zubni aparatić košta, koja vrsta aparatića je dobra za djecu, je li nošenje aparatića bolno, koliko dugo će dijete morati nositi aparatić i slično.

  Plan trajanja terapije, a time i nošenje zubnog aparatića, određuje liječnik ortodont te ovisi o raznim čimbenicima, nemoguće je dati jedinstvene odgovore. Vrlo je važno da se roditelji pridržavaju preporuka i savjeta stomatologa o higijeni te da se brinu o redovitim kontrolama kako bi se pratio tijek terapije.

  Cijena zubnog aparata je uglavnom jednaka i za djecu i za odrasle. Međutim, kod djece dio ili cjelokupni iznos ugradnje i troška zubnog aparata može biti pokriven iz zdravstvenog osiguranja, dakle putem HZZO-a.

  Koliko košta zubni aparatić za odrasle?

  Točnu cijenu ugradnje stomatološkog aparata kod odraslih nije moguće odrediti unaprijed jer ovisi o nekoliko čimbenika. Prije svega, cijena ortodontske terapije određuje se na temelju zahtjevnosti slučaja, pa će se točan iznos znati nakon kliničkog pregleda, izrade ortopanske snimke i studijskih modela te detaljne ortodontske analize.

  Također, odrasle osobe često imaju mogućnost odabrati razne vrste ortodontskih aparatića (npr. zbog bolje estetike), što također utječe na konačnu cijenu.

  Mora li fiksni aparatić za zube biti metalan i ružan?

  Ne, fiksni aparatić ne mora u potpunosti biti metalan. Tako bravice mogu biti keramičke, gotovo nevidljive, a ligature (gumice koje povezuju žicu i bravicu) mogu biti u različitim bojama.

  Žica također može biti bijela, pa tako cijeli aparatić postaje estetski vrlo prihvatljiv.