Upute za pacijente prije oralno kirurških zahvata

Kada je riječ o operativnim zahvatima i u stomatologiji postoje određena pravila za njegu prije i poslije zahvata kojih se treba pridržavati kako bi sve prošlo u najboljem redu, a oporavak bio brz i potpun. Ipak se zahvati, pa čak i “obični” popravci zubiju rade u lokalnoj anesteziji, zna doći do produljenog krvarenja te je potrebno držati se savjeta vašeg stomatologa.Iako ćemo o svemu sa vama detaljno porazgovarati, možemo navesti nekoliko osnovnih preoperativnih postupaka koji se odnose na svakog pacijenta.

– uzimate li lijekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi (antikoagulantna terapi-ja), svakako se prije zahvata savjetujte sa svojim liječnikom te i nas o tome obavijestite. Naravno, to vrijedi i za lijekove protiv bolova, odnosno one kojima snižavate povišenu tjelesnu temperaturu, a koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol).

-svakako nas obavijestite o svim lijekovima koje uzimate, posebno ako je riječ o kroničnim bolesnicima. Moramo biti obaviješteni o bolestima, alergijama i drugim zdravstvenim stanjima.

-upozorite nas i ako vaš nadležni liječnik zbog određenih bolesti i stanja zahtjeva antibiotsku profilaksu (pacijenti sa srčanim problemima, umjetnim srčanim zaliscima te endoprotezama kuka, koljena itd.)

-osjećate li nelagodu ili tjeskobu, sat vremena prije zahvata možete popiti neki pripravak ili lijek za smirenje, ali samo u dogovoru s liječnikom

-velike doze vitamina C te vitamin E također bi trebalo prestati uzimati 3 – 4 dana prije operativnog zahvata jer produljuju krvarenje

-nemojte jesti barem pola sata prije bilo kakvog zahvata u ustima koji se radi pod lokalnom anestezijom. Uoči većih operacija, vrijeme od uzimanja posljednjeg obroka trebalo bi biti i dulje, no o tome ćemo vas obavijestiti. No, nemojte toga dana gladovati – pojedite barem jedan kvalitetan obrok!

-pripremite led koji će poslužiti za hlađenje operiranog područja- prije odlaska stomatologu vodite računa o dobroj higijeni zuba i usne šupljinje- odjenite se udobno kako biste se čim bolje osjećali

-ženama svakako preporučujemo da ne stavljaju previše šminke, to se posebno odnosi na područje oko ustiju. Nemojte stavljati ruževe za usne jer ih ionako moramo ukloniti.

-nakon većih zahvata svakako bi bilo poželjno da imate osiguranu pratnju. Umjesto da sami upravljate vozilom, bilo bi bolje da naručite taxi ili koristite javni gradski