Konzervativna dentalna medicina

Konzervativna dentalna medicina

Za više informacija o našim uslugama, vrstama tretmana i terapijama, kao i ostalim pitanjima vezano uz konzervativne zahvate, slobodno nam se obratite.

ŠTO JE KONZERVATIVNA DENTALNA MEDICINA?

Konzervativna stomatologija je područje u stomatologiji koje obuhvaća liječenje zubi oštećenih karijesom ili traumom. Liječenje konzervativnom terapijom obuhvaća liječenje karijesa, korijenskih kanala, ispuna i slično na pojedinom zubu u usnoj šupljini. Liječenje korijenskih kanala (endodoncija) danas se rješava u jednom posjetu stomatologu, uz pomoć RVG tehnologije (radioviziografija, digitalni zubni rentgen).

KOJE SE SVE METODE KORISTE?

U poliklinici IDENT endodontskim problemima pristupa se različitim metodama.

Amalgamski ispuni danas su stvar prošlosti. Velik broj nijansi kompozita omogućuje liječniku dentalne medicine da oblikuje dio zuba koji nedostaje na morfološki i estetski savršen način.

Naši stručnjaci bore se kako bi spasili svaki vaš zub, a na tom području konzervativna dentalna medicina najviše dolazi do izražaja. Naime, često se vađenje zuba čini jednostavnijim i jeftinijim rješenjem od endodoncije u slučaju upaljene ili nekrotizirane zubne pulpe („živac“ zuba). Pa ipak to nije točno, jer se u konačnici izvađeni zub nadomješta implantatom ili mostom.

Naruči se

  Koja sva područja obuhvaća konzervativna stomatologija?

  Konzervativna stomatologija obuhvaća razne metode izravne i neizravne restauracije, a povezana je sa očuvanjem svakog pojedinog zuba u usnoj šupljini.

  Ova grana stomatologije stoga podrazumijeva obnovu izvornog zuba, funkcionalno i estetski, što uključuje:

  – izradu zubnih ispuna (plombe, nove i zamjenske),
  – liječenje korijenskih kanala (endodoncija),
  – krunice i mostove (protetika),
  – izradu inleja i onleja i slično.

  Što je to endodoncija?

  Endodoncija (devitalizacija) se bavi tretiranjem korijenskog kanala zuba – uklanjanjem zubnog živca. Pojednostavljeno objašnjeno, ovim postupkom „umrtvljujemo“ zub.

  Zbog karijesa ili propadanja zuba, bakterijama je otvoren put prema korijenskom kanalu zuba. Ondje uzrokuju upalu koja se može proširiti i na okolno tkivo ili kost. U tom slučaju vrlo je važno odmah posjetiti stomatologa te započeti s terapijom korijenskog kanala kako bi se izbjegle ozbiljnije komplikacije.

  Nakon endodontskog liječenja zuba, često puta postoji veliki nedostatak zubnog tkiva kojeg je potrebno nadoknaditi, a da pri tome ne dođe do loma, odnosno frakture. Danas se to radi sa kompozitnim kolčićima ojačanim staklenim vlaknima koja se ugrađuju u zubni kanal. Prednost takve tehnike je što su elasticitetom i estetikom bliži prirodnom zubu od nekad korištenih metalnih nadogradnji, omogućavaju bolje opterećenje „umrtvljenog“ zuba te na taj način produžuju vijek njegova trajanja.

  Je li endodoncija bolja od vađenja zuba?

  Ako je zubna pulpa (“živac”) upaljena ili nekrotizirana, mora se ukloniti iz zubnog kanala da bi se spriječilo propadanje okolnog tkiva, a samim time i gubitak zuba. Često se na radiološkim snimkama mogu vidjeti upalni procesi u kosti oko takvog zuba (apsces, granulom ili cista). Posebnim instrumentima i kemijskim sredstvima zubni kanal se obrađuje i dezinficira te se hermetički puni gutaperka štapićima. Nakon završene endodontske terapije, kruna zuba se nadomješta ispunom, inlay-om ili krunicom, ovisno o stupnju njezine oštećenosti.

  Iako se vađenje zuba čini jednostavnijim i jeftinijim rješenjem, ipak je to u konačnici skuplje jer se izgubljeni zub nadomješta implantatom ili mostom. Stoga je uvijek bolje, ako je ikako moguće, spasiti zub endodontskim liječenjem.

  Kako se liječi zubni karijes?

  Karijes je degenerativna bolest tvrdog tkiva zuba koja se stvara na njegovoj površini te nastavlja put sve do pulpe. Liječenje karijesa je vrsta terapije kod koje najprije uklanjamo oštećeno tkivo, a zatim obnavljamo zub ispunjavajući njegovu šupljinu.

  S današnjom tehnologijom, neovisno o vrsti karijesa (površinskog ili dubinskog), ispuni se uglavnom mogu obaviti u samo jednom posjetu stomatologu. No, ako je karijes došao do živca zuba (pulpe) više nije moguće izliječiti zub te je potrebno izvaditi živac.

  Što su zubni ispuni (plombe)?

  Karijes je kronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje napreduje progresivno i u konačnici razara zube. Najčešće počinje na površini zuba i to razgradnjom cakline (demineralizacijom) te prodire u dubinu i širinu zahvaćajući ostale strukture zubnog tkiva. Zato je neophodno karijes odstraniti, a zub rekonstruirati u njegov prvobitni oblik, boju i dimenziju.

  Rekonstrukcija zuba je punjenje kaviteta (rupe) u zubu, koja zaostane nakon odstranjenja karijesa. S obzirom na to da se zub ispunjava, kažemo da se napravio ispun (češće korišten naziv za ispun je plomba).

  Najtrajniji zubni ispun je keramički; vrlo je otporan, dugotrajan ali i estetski najprihvatljiviji jer je jedva vidljiv. Korištenje posebnih materijala te razvoj modernih metoda omogućavaju restauracije zubi koji po obliku i boji odgovaraju prijašnjem zdravom zubu, zadržavajući kvalitetu i dugotrajnost.