Oralna kirurgija

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija nudi rješenja za bolesti, defekte, anomalije ili ozljede u području usne šupljine, koji zahtijevaju kirurški zahvat, poput vađenja zuba, zaostalih korijena i slično.

ŠTO PODRAZUMIJEVA ORALNA KIRURGIJA?

Riječ „kirurgija“ često izaziva otpor i strah, no uz primjenu današnjih modernih metoda, oralna kirurgija doista nije više odbojna kao što je nekad bila. Bol tijekom zahvata ne postoji ili je svedena na najmanju moguću mjeru, a kućna terapija tradicionalnim ili homeopatskim lijekovima, izvrsno kontrolira eventualne bolne postoperativne simptome.

Oralna kirurgija sastoji se od niza kirurških zahvata sa svrhom poboljšanja nepovoljnih anatomskih i bioloških situacija. Kod mnogih medicinskih stanja bit će potrebne kirurške intervencije. Primjerice, zubi umnjaci posljednji su koji rastu. Nekad izlaze iz područja desni i čeljust je dovoljno velika da ih normalno smjesti, ali većinom to nije slučaj. Osim toga, pokvareni umnjak može izazvati trajno oštećenje zubi oko sebe ili čak i gore. Zbog toga zubari preporučuju da se umnjaci kirurški odstrane.

KOJI SU NAJČEŠĆI ZAHVATI ORALNE KIRURGIJE?

Najčešći zahvati oralne kirurgije su vađenje zuba, kirurško vađenje umnjaka i zaostalih korijena, apikotomija (resekcija korijena, odnosno odstranjivanje vrška korijena zuba zajedno s cistom ili granulomom), postavljenje implantata, podizanje sinusa i mnogi drugi. Neki od ovih problema mogu se korigirati protezama, ali kod drugih će ipak biti potrebna kirurška intervencija.

Naruči se

  Umnjaci

  Pacijenti često nisu ni svjesni svojih umnjaka jer niti smetaju, niti bole. No, tijekom nicanja, umnjaci mogu izazvati perikoronitis, odnosno upalu zubnog mesa.

  Hoće li umnjak uzrokovati probleme u ustima, ovisi o nekoliko faktora, uključujući veličinu čeljusti te način na koji umnjak raste u ustima. Umnjak može izazvati naticanje i neugodnu bol, što može biti indikacija problema sa umnjakom, no u većini slučajeva oni se mogu spriječiti ako dolazite na redovite stomatološke preventivne preglede. Ponekad je dovoljno samo čišćenje ali ako se proces zakomplicira, potrebno je kirurško vađenje zuba.

  Preventivni pregled može se odraditi kod liječnika stomatologa, no za vađenje umnjaka u pravilu je uvijek najbolje obratiti se oralnom kirurgu kako bi zahvat prošao što bezbolnije, a postoperativni tijek prošao dobro i bez mogućih komplikacija.

  Resekcija korijena (apikotomija)

  Apikotomija je kirurški zahvat kod kojeg se odstranjuje vršak korijena zuba zajedno s periapikalnim patološkim procesom (cista, granulom).

  Kada se primjenjuje apikotomija?
  Primjenjuje se kao dopunski zahvat u slučajevima kada endodontsko liječenje zuba nije postiglo željeni rezultat. Apikotomija omogućuje da zadržimo zub u čeljusti, odnosno da izbjegnemo njegovo vađenje.

  Je li apikotomija uspješna metoda liječenja zuba?
  Da, u većini slučajeva apikotomija će biti uspješna.

  Koliko dugo traje zahvat i je li bolan?
  Operativni zahvat apikotomije traje oko 30 minuta i bezbolan je jer se izvodi pod lokalnom anestezijom.

  Kako izgleda tijek ovog zahvata?
  Apikotomija se odvija u nekoliko faza:

  – Napravi se rez na sluznici te se sluznica odmakne od kosti kako bi se prikazala kost;
  – Svrdlom za kost napravi se otvor u kosti, kako bi nam bili vidljivi korijen i patološki proces;
  – Uklanjamo vršak korijena zuba, kao i patološki proces;
  – Puni se korijenski kanal zuba;
  – Slijedi vraćanje gingivalnog režnja i šivanje rane.

  Nakon zahvata, pacijent se treba pridržavati uputa za njegu usta nakon intraoralnog zahvata.

  Sedam dana nakon apikotomije liječnik će ukloniti konac od šivanja rane.

  Podizanje sinusa (sinus lift)

  Podizanje sinusa je kirurški postupak kojim se nadograđuje izgubljena kost u gornjoj čeljusti (što se događa, primjerice, u slučaju parodontitisa).

  Ovaj zahvat se obavlja u slučajevima kada nedostaje koštana masa u gornjoj čeljusti te je potrebno napraviti takozvano veliko podizanje dna sinusa ili “sinus lift”. Time se dobiva potrebna visina kosti za kasniju ugradnju implantata.

  Kirurški zahvat podizanja sinusa odvija se ambulantno pod lokalnom anestezijom.

  Kao pomoć drugim granama stomatologije

  Osim spomenutih zahvata, oralna kirurgija pomaže još i u ortodontskoj terapiji, implantologiji te ispravlja velike nepravilnosti i defekte lica i čeljusti.

  Prije postavljanja ortodontskog aparata ponekad je potrebno izvaditi pojedine zube, mliječne ili trajne, kako bi terapija bila uspješna, a zubi se ispravili. U nekim slučajevima radi se i o kompliciranom vađenju zuba kirurškim putem.

  Oralna kirurgija je specijalistička grana stomatologije koja omogućava liječenje i ispravljanje nepravilnosti u ustima. Poliklinika IDENT specijalizirana je za sve vrste oralno-kirurških zahvata, stoga nam se obratite s povjerenjem za savjet, pitanja ili mišljenje vezano uz sve što vas zanima.

  Mora li fiksni aparatić biti metalan i ružan?

  Ne, fiksni aparatić ne mora u potpunosti biti metalan. Tako bravice mogu biti keramičke, gotovo nevidljive, a ligature (gumice koje povezuju žicu i bravicu) mogu biti u različitim bojama.

  Žica također može biti bijela, pa tako cijeli aparatić postaje estetski vrlo prihvatljiv.